Likdoorn


Likdoorn

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen of een standafwijking op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt. Likdoorns komen op verschillende plekken voor. Meest voorkomende plekken zijn, zijkant kleine teen en die daarnaast, topjes van de tenen en onder de bal van de voet. Ik kan deze likdoorn verwijderen zodat u weer zonder pijn kunt lopen.

Een likdoorn is gevoelig voor druk op de plek, terwijl een wrat juist pijnlijk is bij druk vanaf de zijkanten.

Soorten likdoorns

  • Gewone likdoorn: pijnlijke verhoorning van de opperhuid door druk en/of wrijving.
  • Weke likdoorn (clavus interdigitalis): zit tussen de tenen, meestal de vierde en de vijfde teen, en is zeer pijnlijk omdat er constant druk op staat.
  • Vasculaire likdoorn: is pijnlijk doordat er bloedvaatjes mee zijn “gegroeid”. Kunnen moeilijk worden weggesneden en worden meestal behandeld met een chemische pakking.
  • Neurovasculaire likdoorn: hetzelfde als de vasculaire likdoorn, alleen zijn er ook zenuwuiteinden bij. Deze likdoorn is hypergevoelig en komt meestal voor bij mensen met een gevoelige huid op de teentoppen.
  • Zaadlikdoorn: ontstaat zomaar zonder druk en/of wrijving en lijkt op een klein graankorreltje. Deze is niet pijnlijk.

Ontstaan van een likdoorn

  1. Tenen die in een afwijkende stand staan. Klauw-, hamer- of ruitertenen.
  2. Grieks voettype, waarbij de tweede teen langer is dan de grote teen. De likdoorn komt voor op de teentop van de tweede teen.
  3. Hallux valgus. Dit is een scheefgroeiende grote teen.
  4. Door het lopen op te hoge hakken of het dragen van te smalle schoenen.